Dragracing

En typ av racing som skiljer sig väldigt mot andra är dragracing. Här körs ett lopp på en raksträcka och från stående start gäller det att vara snabbast över sträckan som är på endera 1/4 engelsk mil eller 1/8 engelsk mil. Dragracing går inte bara att köra med bilar utan det körs även med allt från motorcyklar, snöskoters till båtar osv. Oavsett vilket fordon som används är det samma mål för att vinna och det är att komma först över mållinjen.

Dragracing började redan 1968 i Sverige när den första tävlingen gick. Det var utanför Anderstorp på Scandinavian Raceway. På banan var det den långa rakan som användes för dragracing.

Eftersom ett race går över en kort sträcka som är helt rak gäller det att snabbt få upp en hög acceleration och sedan ta sig först över mållinjen. Starten är otroligt viktig och för föraren gäller det att ha en snabb reaktionsförmåga likväl som att ha ett startsnabbt fordon. Ett lopp består av två bilar som tävlar mot varandra. I USA har utvecklingen gått framåt och här finns det banor där fyra bilar kan tävla mot varandra samtidigt.

Tävlingen är upplagd med kval där vinnaren går vidare till nästa omgång. Det liknar samma system som används vid en tennisturnering. Förenklat kan man säga att vinnaren går vidare och förloraren åker ur tävlingen. Den förare som är kvar till sist och vinner finalen är den slutliga vinnaren i tävlingen.

Den sträcka ett lopp körs på kalls för stripp och är hämtad från engelskan efter namnet dragstrip.

Det hålls regelbundet tävlingar runt om i Sverige och även för den som inte är i sporten kan det vara mycket underhållande att komma och titta på loppen.