Tesla

Tesla är ett amerikanskt företag som tillverkar bilear. Företaget har kommit att bli synonymt med elbilar eftersom de på många sätt har blivit det ledande företaget inom utveckling och försäljning av eldrivna bilar. Det grundades 2003 och är därmed en av de yngsta biltillverkarna på marknaden. Namnet Tesla är taget från den österrikiska uppfinnaren Nikola Tesla, som även var en fysiker och jobbade mycket med elektromagnetism.

Företaget har idag som målsättning att expandera marknaden för elbilar och efterhand se till att det finns en större andel elbilar på vägarna. Tanken är att förbränningsfordonen ska bli färre och färre och det är en av målsättningarna företaget jobbar för. Det är inte bara själva utvecklingen av eldrivna motorer som Tesla har tagit fram utan även avancerade autopilot-funktioner. Bland annat autoparkering, automatiskt körfältsbyte och autostyrning ligger på listan över saker de har utvecklat.

Idag har företaget tagit fram flera modeller av bilar. Det gemensamma hos modellerna Tesla Model X, Tesla Model S och Tesla Model 3 är att det finns en pekskärm där det går att styra många av de funktioner som bilarna har. De får dessutom regelbundet uppdateringar genom trådlöst nätverk och därigenom kan nya funktioner läggas till. Den enda modell som inte har funktionen är Tesla Roadster. Det här är ett företag som ligger långt fram i utvecklingen.