Fjärde och femte generationen Mustang

Den fjärde generationen Mustang kom ut på marknaden 1994. Ford valde nu att gå tillbaka och ge bilen det utseende den hade från början och modellen kom återigen att kännetecknas som ett amerikanskt muskelpaket. Det var inte bara karossen som fick tillbaka det gamla utseendet, utan även detaljer som baklyktorna fick tillbaka ett tidigare utseende där de var i tre delar. Den här gången gjordes dem liggande istället för som tidigare stående. Mustangen fick nu tillbaka mycket av det som gjort generation I känd.

Prestandan förbättrades genom att den svagaste av motorerna, den fyrcylindriga radmotorn, helt togs bort. Den nya modellen hade tre val av motorer. En V6:a med 190 hk, modellen GT som hade en V8:a som gick att få med 215 hk eller 260 hk och sedan Cobran som hade en V8:a på hela 305 hk. Den sistnämnda är inte vanlig i Sverige och det tillverkades inte så många totalt.

Femte generationen

Ford kom ut med den femte generationen Mustang 2005. Den här modellen kom med två varianter av motor, den ena var en V8 på 304 hk och den andra en V6:a på 200 hk. Prestandan hade nu kunnat förbättras och att komma upp i 0-100 km/h tar bara 5,5 sekunder. Precis som med fjärde generationen har det typiska för Mustangen behållits.

Ford valde en annorlunda presentation av modellen genom att visa upp den i San Franciscos brantaste backe, som tillika är världens brantaste backe. Filbert Street var gatan som fick visa upp bilens muskler och där samma gata som Steve McQueen körde på i filmen Bullitt när han spelade Frank Bullitt. På den tiden var det en Mustang GT 390 som kördes i biljakten som har kommit att bli en av filmhistoriens mest kända scener med bilar. Den ledde både till en Oscar och en ökad försäljning av Mustang.

Under 2010 gick modellen igenom några förändringar och bilen blev mer rund och fick mjukare linjer. Invändigt ändrades även interiören och bilen fick en helt annan känsla än tidigare. Året efter, 2011, fick motorn en uppgradering och V8:an kom att bli större med en 5.0 liters motor på 412 hk mot tidigare 4.6 liter.

Nyheterna stannade inte 2011, utan 2012 kom en ny modell i Boss. Modellen kom ut som Mustang Boss 302 och Boss 302 Laguna Seca. De nya modellerna är snabbare än de andra i sin klass på både raksträckor och i kurvor.