Att köpa en begagnad bil

Att köpa en bil är i regel en relativt stor affär. Många känner sig lite nervösa inför ett bilköp och om man aldrig köpt en begagnad bil innan kan det vara lite extra spännande. Man vill inte gärna bli lurad oavsett om bilen kostar mycket eller lite pengar. Men vad är bra att tänka på?

Köpa begagnad bil hos återförsäljare eller privat?

När man ska köpa begagnade bilar i Stockholm finns det återförsäljare som har fina bilar inne. Här kan man i regel få en viss garanti när man köper en bil men det kan vara svårt att pruta ner ett satt pris om man så skulle önska. Köper man bilen hos en seriös säljare kan man också lita på att eventuella avgifter är betalade och dessutom ställs bilen i regel på i samband med köpet.

Ett privat bilköp har inte samma garantier. Där kan man få i stort sett vad som helst för pengarna.

Vilka rättigheter har man vid köpet?

Hos Hallå Konsument kan man läsa mer om vad som gäller när man köper en bil av en privatperson. I regel är det som så att det faktiskt inte finns några större chanser att låta köpet gå tillbaka, eller till att få sina pengar åter om det visar sig att bilen inte motsvarar de förväntningar man haft.

Att tänka på vid provkörning

Oavsett om man köper bilen via en återförsäljare eller av en privatperson gäller det att provköra den ordentligt. Under provkörningen ska bilen provas ordentligt. Man bör bromsa rejält, svänga ordentligt och gasa upp. Det är inte fel att låta bilens motortemperatur höjas så att man hör och ser hur bilen fungerar även då. En kort tur på två minuter hinner man inte med mycket provkörning på.