Batterier i elbilar

Batterier i elbilar och vanliga bränsledrivna bilar skiljer sig mycket åt. I de vanliga bilarna har vi ett och ibland två bilbatterier. Elbilarna drivs på flera battericeller, och det kan vara cirka hundra battericeller i en bil. Det finns flera modeller av battericeller. Den ena varianten är större battericeller som är i storleken som en pocketbok. Den andra varianten är att det sitter ungefär 8000 mindre battericeller som är runda och de är ungefär lika stora som ett AA-batteri.

För att en bil ska kunna få högsta kapacitet seriekopplas cellerna för att få högre spänning. Dessa parallellkopplas sedan för att kunna få upp ännu högre kapacitet på spänningen. Anledningen till att det krävs hög spänning är att kablarna är tunna och för att driva strömmen igenom till den stora motorn behövs den höga spänningen.

Det som är lite svårt med att få elbilar att fungera en längre tid är att battericellerna slits ut. Tester har visat att elbilar som har gått ca 16 000 mil har tappat så mycket som 10-15 % av kapaciteten. De nyare elbilarna har utvecklats och batterierna förväntas klara en bils livslängd. Det är de äldre bilarna som kan ha tappa kapacitet.