Karting

En mycket populär bilsport i Sverige idag är karting. De små bilarna, som även går att hyra för den som vill testa på, ger en upplevelse utöver det vanliga. Känslan av att sitta nära marken i den lilla bilen sägs kunna motsvara att köra formel-1 vilket är en bidragande orsak till den enorma populariteten. Det är sällan det talas om karting i dagligt tal utan vi känner mer till det som gokart. Oftast handlar gokart om de anläggningar som hyr ut gokart för att personer ska kunna testa att köra och betala per timme.

Det finns en hel del regler för att köra karting. En av dem är att bilarna inte får köras på allmän väg. Eftersom de kan komma upp i rätt höga hastigheter, föraren är nära marken i ett litet fordon och hjulen inte är anpassade för vägen är det bra att hålla sig till tävlingsbanorna. Förarna behöver inget körkort för att köra en kart och bilarna behöver inte heller besiktigas, vilket ger både fördelar och nackdelar. Från 2019 är minimiåldern för att köra karting sex år.

Karting finns i tävlings form för allt från unga förare till elit och sedan veteraner. Det vanligaste är ändå att företag och privatpersoner testar på att köra karting på en kartinganläggning genom att hyra in sig.