Dakarrallyt från början

Ett av världens största lopp är Dakarrallyt. Loppet har körts sedan 1978 och det var fransmannen Thierry Sabine som var grundaren. Han hade kört vilse när han var nere i Abijan, Elfenbenskusten och hade hamnat mitt ute i den libyska öknen. Det var 1977 och han körde ett lopp på motorcykel. Lyckligtvis blev han räddad och kom hem till Frankrike. Efter att ha fått se och njuta av öknen ville han att fler skulle få chansen att kunna göra det. Han bestämde sig för att fler skulle få chansen att ta del av vad Afrikas öken har att erbjuda.

Från början kallades Dakarrallyt för Paris-Dakar-rallyt och det berodde helt enkelt på att det lopp som Sabine skapade gick från Paris ned till Dakar. Det första loppet gick 1978/1979 precis vid årsskiftet. Genom åren har sträckan kommit att variera och sedan 2009 är loppet flyttat till att gå i Sydamerika. Loppet finns för både bilar, motorcyklar, lastbilar, och fyrhjulingar. Det är ett krävande lopp för förarna eftersom merparten av sträckorna inte går på vanliga vägar utan körs bland annat över sanddyner och annan besvärlig terräng. Svårigheterna på vägen gör att det är få förare som lyckas genomföra hela loppet och det varar dessutom under två veckor. En stor skillnad mot andra lopp är att det i första hand inte handlar om att köra snabbt utan att klara svårigheterna på banan, d.v.s. att ha uthållighet och bra kunskaper för att kunna orientera sig fram. Det finns fler faktorer som har försvårat loppet och det är oroligheter i de länder där det har gått av stapeln. Dessa har även varit en av anledningarna till att loppet har bytt sträcka flera gånger.

Terrorhot gjorde att loppet som skulle gå av stapeln i början på januari 2008 fick ställas in. Flera gånger tidigare hade det legat nära till hands att loppet skulle komma att ställas in. När det inte gick att anordna loppet under 2008 startades istället Dakarserien. Året därefter började Dakarrallyt gå i Sydamerika. Loppet går nu mellan Argentina och Chile och det är troligt att loppet kommer att fortsätta gå i det här området. Sedan 2009 har det fungerat felfritt till största del.

Det är ett spännande lopp att följa och för förarna blir det verkligen ett test utöver det vanliga. Många kända förare har kört loppet genom åren och vi hittar bland annat välkände föraren Colin McRae i tidigare startfält. Utöver kända förare har andra kända personer deltagit. Luc Alphand och Bernhard Russi, som tidigare var kända störtloppsåkare har kört loppet. Kungligheter som Albert II av Monaco och även en kvinnlig adel i form av Caroline Hannover. Det är ett lopp för lite mer vågade förare och verkligen en utmaning för dem som startar.