Det där med bilförsäkringar

Att skaffa en bilförsäkring kan låta som en enkel sak, men det är faktiskt inte så lätt som man kan tro. Det är mycket att hålla koll på, och dessutom ska man hitta en försäkring som passar ens plånbok.

Lägsta försäkringsnivån som krävs

Om man vill köra sin bil på vägarna måste man som minst ha en trafikförsäkring som är betalad och giltig. Har man inte det måste bilen stå stilla. Undantag är dock vid provkörning hos till exempel en bilförsäljare. En trafikförsäkring ger inte ersättning för till exempel plåtskador eller andra karosskador. När det gäller till exempel leasingbilar är det i regel som så att man måste ha en helförsäkring.

Hitta en billigare försäkring till begagnade bilar

Om du köper en begagnad bil kanske du inte vill lägga ut flera tusen kronor i månaden på bara försäkringen. Det kan då vara klokt att titta på en billigare försäkring som trots allt ger ett bra skydd. Du kanske inte behöver en helförsäkring, utan en halvförsäkring kanske kan räcka. Eventuellt kan den kompletteras med en assistansförsäkring som gör att man till en låg kostnad får hjälp om man blir stående längst vägen. Det kan vara en väldigt praktisk försäkring att ha, och kostnaden brukar inte uppgå till vad det annars kostar att bärga en bil till verkstad. När du jämför en bilförsäkring med en annan kan du också kolla om ett sådant tillägg eventuellt ingår i priset.

Försäkra en miljöbil

När det gäller miljövänliga bilar kan de ibland kosta lite mer att försäkra. Det har bland annat att göra med att bilarna är av nyare modell. Många elbilar är också inblandade i olyckor förknippade till eldriften och det kan göra att de kostar mer i försäkringskostnad. Man får dock se till att miljöbilar är billigare i bilskatt, och de extra kronorna man får betala i försäkringspremie kan ersätta det man annars får betala i skatt för en bil som inte är lika vänlig mot miljön.

Dyra bilar att försäkra

Priserna för en bilförsäkring kan skilja sig åt rejält. Man kan dock inte bortse från att snabba bilar som sportbilar och muskelbilar är dyrare än äldre bilmodeller. En husbil är i regel också dyrare att försäkra än vad till exempel en husvagn är. Stora bilar kostar också mer i försäkring än vad mindre modeller gör och det kan också vara en klok sak att tänka på inför bilköpet. Om man inte behöver en stor och snabb bil kan man alltså spara en hel del pengar på att välja en mindre och äldre variant.