Klassikern kommer i ny upplaga

Den första Mustangen är helt klart den klassiska. Efter den har det kommit många nya modeller, men ingen som hade samma känsla av att vara en klassiker som den första modellen. De nya modellerna har kallats generationer och den modell som lanserades efter den första har kommit att heta Generation II. Ibland har den även kallats Ford Mustang II. Den andra modellen lanserades inte förrän tio år efter den första och de första bilarna rullade ut ur fabriken 1974.

En stor förändring med den nya modellen var att den nu hade kommit att bli lite mer av en bruksbil än den första modellen. Framtoningen var inte längre lika sportig. Den gamla modellen hade börjat upplevas som lite klumpig och tung och därför genomgick modellen en förändring. Givetvis betydde en lättare bil att det behövdes en förändring på motorn och det skedde genom att prestandan kom att bli lägre på de nya modellerna. År 1974 kom att bli ett stort år för Ford och Mustang när den nya modellen sålde dubbelt så bra som den gamla hade gjort året innan.

I de första bilarna gick det inte att få en V8 till som tillval som motor, men eftersom det var något som efterfrågades kom det att bli möjligt att beställa andra året. Under de här åren var det oljekris i USA vilket givetvis gjorde att det var dyrt med bränsle och utan V8 blev bilen mer bränslesnål. Motorn hade bara 105 hk vilket köparna tyckte kunde förbättras. Modellen var också lite tung mot för vad som önskades även om den hade förbättrats.

Ford lyssnade på sina köpare och V8:an kom tillbaka och fanns sedan som tillval genom hela Generation II. Den här generationen kom aldrig riktigt upp i prestanda som den tidigare och som mest var den uppe på 155 hk. Mustangen hade andra fördelar och vridmomentet var fortfarande bra och tog bilen 0-100 m på 9,5 sekunder. Det var inte bara V8:an som lades till i utbudet utan det gick bland annat att få en rak 4:a, även om det inte tillverkades många på grund av bristande driftsäkerhet. Den här modellen gick inte heller att få som cabriolet, vilket många saknade.

Generation III

Under fyra år tillverkades Generation II och efter det hade Mustangen kommit att uppgraderas till Generation III. Den nya modellen var lättare samtidigt som de hade lyckats göra den större. Framtoningen var nu mer europeisk och den kallades ofta för Fox Body. Det var en mer modern bil än den tidigare modellen. Något som verkligen skiljer de här modellerna mot de andra Mustangerna är att hästen på kylaren inte finns med. Det som däremot började komma tillbaka var prestandan och det med råge. Generation III tillverkades fram till 1993 och under den tiden gick prestandan från att ha varit 88 hk till att vara 235 hk.

Generation III gick igenom en stor förändring när Mustangen till stor del ändrade utseende. Det var 1987 och samtidigt skedde en stor förändring med prestandan som blev högre med ett vridmoment som gav 0-100 m på 6,5 sekunder.