Extraljus på bilen

Det är inte alls ovanligt att se bilar åka omkring med extraljus i dag. Det kan vara ljusramper, lyktor eller liknande. Att montera extraljus på bilen är inte speciellt svårt och det behöver inte heller vara speciellt dyrt. Extraljus finns nämligen i de flesta prisklasser.

Se bra i mörkret

För den som ofta åker i mörker eller skymning kan det vara mycket praktiskt att ha extraljus. De modeller som finns hos hos Transportstyling passar både företagsbilar och personbilar. Extraljusen gör att man ser betydligt mycket bättre både framåt och åt sidorna när man kör. Det gör att man får en säkrare körning och risken att krocka med djur eller annat som kommer upp på vägen minskar rejält.

När får extraljus användas?

Många tror att extraljus får användas när som helst. Så är dock inte fallet. Extraljus är starka och de kan lätt blända rejält. Extraljus ska användas när det är mörkt, i kombination med helljus. De får användas på allmän väg, eller när man till exempel kör i skogen. Det är dock viktigt att man ser till att blända ner vid mötande trafik, när en annan väg ansluter eller om man möter ryttare, gående eller liknande. Om det går ett tågspår utmed vägen bör man också blända av när tåget kommer. Om man inte bländar av och en polis ser det kan man få böter.

Placering av extraljus

Extraljus kan placeras på olika ställen beroende på biltyp och var man vill ha dem. De allra flesta väljer att sätta extraljusen framåtvända. I många fall sätter man extraljusen över eller under registreringsskylten. Då kan man fästa hållarna i samma hål som registreringsskylten och på så sätt slipper man borra. I andra fall kan det vara mer lämpligt att sätta extraljuset på motorhuven eller kanske rent av på bilens tak. Det kan vara bra att hålla upp extraljusen på olika ställen för att se var de ser bäst ut.

Kan alla bilar ha extraljus?

Överlag kan alla bilar ha extraljus av någon sort. Alla varianter kanske inte ser passande ut på alla bilar, men det finns väldigt många olika modeller att välja mellan. Många köper till en extra båge som de fäster extraljusen på och det kan vara ett alternativ om man vill ha takbox eller om bilens front innehåller olika detaljer som gör att det är svårt att få fast ljusen. Man bör dock tänka på att det kan innebära ett ingrepp i bilens plåt när extraljusen monteras och det är bra att rostskydda eventuella hål som borras så att rost inte får fäste där. Ljusen måste också sättas fast ordentligt. Annars finns det en stor risk att ljusbilden blir svajig och det kan bli svårt att koncentrera sig när man kör.