Nya trenden med elbilar

Den nya trenden som har kommit är att elbilar blir mer och mer populärt. Fler biltillverkare ger sig in på marknaden och för varje år som går har vi fler elbilar ute på vägarna. De senaste åren har det dessutom varit mycket prat om elbilar och det är lätt att tro att det är en uppfinning som kommit på senare år. Tvärtom är det faktiskt något som kom för väldigt många år sedan.

Det första fordonet som drevs med el uppfanns redan 1842. I skotska Edinburgh hade uppfinnaren A Davidsson uppfunnit en vagn som drevs med hjälp av elektricitet. Problem för att utveckla vagnen vidare var många och bland annat var uppladdningen ett stort problem.

Det byggdes fler vagnar som drevs med elektricitet på 1800-talet. 1888 kom faktiskt en trehjulig vagn som gick att styra med en pinne. Den uppfanns i Storbritannien, men fransmännen blev intresserade av den och vagnen togs över till Frankrike. De elektroniska fordonen som var i Storbritannien kom upp i max sex km/h och uppfinnare i Frankrike ville se om de kunde utveckla maskinerna vidare. Efter en del jobb lyckades de få en maskin som kunde hålla en maxhastighet på 13 km/h.

Utvecklingen går vidare

Utvecklingen av de elektroniska fordonen går vidare under 1800-talet. Under den här tidsepoken var det väldigt uppfinningsrika konstruktörer som ledde forskningen. Till en början var det små fordon som det experimenterades med men efterhand kom det att bli större fordon. Bland annat en buss tillverkades och även ens stridsvagn som båda gick på el. London hade under en period den elektroniska bussen och efterhand kom det även en postvagn som var elektronisk. Under den här tiden låg det stora intresset hos uppfinnarna i Storbritannien och de tog fram många olika elektroniska fordon. Intresset försvann efterhand när de bensindrivna bilarna började utvecklas och hade högre prestanda och längre räckvidd.